Diterjemah dari:
Brian Shilhavy, Health Impact News
Satu kajian baru mencari Minyak Kelapa Dara dan Tekanan Darah Tinggi baru sahaja diterbitkan di Malaysia dalam jurnal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine . Kajian ini membanding diet "lima kali minyak sawit dipanaskan " dengan Minyak Kelapa Dara, dan kumpulan kawalan.
Kajian ini mendapati bahawa walaupun berulang kali dipanaskan minyak sawit tidak tepu menaikkan tekanan darah, lemak tepu Minyak Kelapa Dara pula sebaliknya.
Kajian ini mengesahkan dua fakta yang telah dibuktikan dalam banyak kajian lain:
- Minyak tak tepu tidak sesuai untuk aplikasi haba yang tinggi, terutamanya untuk menggoreng. Ia mewujudkan radikal bebas kerana sangat terdedah kepada pengoksidaan, dan kesannya dalam badan dikaitkan dengan risiko tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.
- Lemak tepu tidak terdedah kepada pengoksidaan dan kerosakan radikal bebas. Minyak Kelapa Dara adalah sebenarnya tinggi dalam antioksidan yang positif yang dikaitkan dengan mengurangkan tekanan oksidatif, dan dengan itu dengan menurunkan tekanan darah.
Kesan Memanaskan Minyak / Lemak
Orang yang tinggal di kawasan tropika mula menyedari bahawa mereka telah ditipu oleh apa yang dikenali sebagai "penyelidikan" dalam bidang pemakanan minyak yang dilakukan di Amerika Syarikat 30 hingga 40 tahun yang lalu. Kebijaksanaan pemakanan konvensional di Amerika Syarikat selama bertahun-tahun itu ialah bahawa minyak politaktepu adalah untuk jantung-sihat, manakala lemak tepu menyebabkan kolesterol tinggi dan penyakit jantung.
Walau bagaimanapun, apabila penduduk-penduduk dalam kawasan tropika mula menukar minyak pemakanan ibunda mereka seperti minyak kelapa, dan digantikan dengan minyak tak tepu, kadar tekanan darah tinggi mereka (dan masalah-masalah lain seperti obesiti dan diabetes jenis 2) sebenarnya telah meningkat. Kami telah didokumenkan banyak kajian-kajian berkaitan dalam bahagian “Peer-Reviewed Research section of CoconutOil.com” (satu contoh di sini).
Kajian yang telah dijalankan di Malaysia, kebimbangan daripada penyelidik ialah penguasaan pemanasan "minyak sawit" dalam amalan memasak semasa Malaysia, terutama apabila ia dipanaskan semula beberapa kali. Perlu diingatkan bahawa "minyak sawit" dalam bentuk tulen bertapis (tidak tidak termasuk subjek kajian ini), adalah campuran pelbagai asid lemak, dengan hampir 50% yang tepu, dan lain-lain 50% campuran asid lemak monotaktepu ( sama dengan minyak zaitun) dan asid lemak poli tak tepu (sama dengan jagung atau minyak soya). Atas sebab ini, minyak sawit murah di komersial secara besar-besaran diproses secara berperingkat untuk memisahkan daripada lemak tepu (yang selama ini dianggap tidak sihat) dari yang lain daripada minyak. Bahagian tepu kemudiannya dipasarkan sebagai "lelemak," biasanya untuk industri makanan, manakala bahagian cecair selebihnya dijual sebagai "minyak masak" kepada pengguna.
Malangnya, pengguna kemudian akhirnya membeli bahagian yang salah minyak sawit untuk aplikasi memasak menggunakan haba yang tinggi, kerana maklumat yang salah yang digalakkan di Barat sekian lama mengutuk lemak tepu! Kajian ini dijalankan dengan jenis yang minyak sawit tersebut, dan matlamat mereka adalah untuk mencuba dan membantu mendidik semula rakyat Malaysia tentang bahaya pemanasan minyak tak tepu cecair.
Walaupun pemanasan lemak monotaktepu (seperti minyak sawit cecair atau minyak zaitun) tidak bijak, kerana ia memusnahkan sifat-sifat antioksidan, pemanasan minyak politaktepu adalah lebih buruk lagi. Mereka lebih cenderung untuk memecahkan dan mengoksidakan komponen minyak. Minyak kacang soya adalah minyak yang paling banyak digunakan dalam penyediaan pemakanan di dunia, dan merupakan minyak politaktepu. Bersama-sama dengan minyak jagung, ia bukan satu minyak tradisional yang telah ujud di rangkaian penyediaan makanan buat masa yang lama.
Teknologi “expeller-pressed” dibangunkan selepas Perang Dunia II memudahkan syarikat untuk mula mengeluarkan minyak dari tanaman Amerika Utara, subsidi oleh kerajaan AS, untuk menghasilkan minyak masak lebih murah. Hari ini, minyak kacang soya boleh di dapati di mana-mana, termasuk Malaysia. Satu kajian yang sama telah dilakukan di Malaysia juga meninjau amalan yang tidak sihat memanaskan minyak kacang soya berulang kali dan bagaimana ini berkaitan dengan penyakit jantung. (Sila lihat: Consumption of Repeatedly Heated Soy Oil Increases the Serum Parameters Related to Atherosclerosis in Ovariectomized Rats)
Minyak / lemak tepu adalah jenis lemak yang tidak mudah terdedah kepada pengoksidaan lipid. Minyak kelapa mengandungi nisbah tertinggi asid lemak tepu bebanding mana-mana minyak diet (makanan), dan ia merupakan asid lemak rantaian sederhana (medium chain fatty acids) sangat sihat.
Minyak Kelapa Dara, terutamanya yang dihasilkan secara tradisional, adalah tinggi dalam antioksidan, dan sebenarnya tahap antioksidan meningkatkan dengan haba! (Sila lihat: Consumption of Repeatedly Heated Soy Oil Increases the Serum Parameters Related to Atherosclerosis in Ovariectomized Rats ) ini sudah tentu tidak akan membakar minyak selagi tidak melebihi titik asapnya di sekitar 350 darjah F. Malah, minyak / lemak ini tidak akan menyebabkan perpecahan peroksidaan lipid seperti yang berlaku pada minyak tak tepu.
Ia lebih tidak menghairankan apabila kajian ini mendapati bahawa suplemen Minyak Kelapa Dara adalah benar-benar berkesan dalam merawat tekanan darah tinggi, dimana minyak / lemak tak tepu memberi kesan sebaliknya lebih-lebih lagi apabila minyak tak tepu yang telah dipanaskan berulang-ulang kali, menyebabkan tekanan oksidatif.
Minyak Masak Yang Mana Harus Anda Gunakan Untuk Memasak?
Kajian ini adalah sangat jelas: minyak tak tepu yang paling mudah rosak oleh haba yang tinggi menyebabkan pembentukan radikal bebas yang merosakkan, yang dikaitkan dengan penyakit jantung. Lemak tepu, di sisi lain, tidak mudah rosak oleh haba yang tinggi dan tidak mudah terdedah kepada peroksidaan lipid.
Lemak tak tepu termasuk minyak monotaktepu cecair (minyak canola, safflower, bunga matahari) dan minyak poli tak tepu cecair (minyak jagung, minyak kacang soya, kapas). Malangnya, minyak / lemak untuk penyediaan makanan ini yang mungkin hampir semua pengguna dan restoran menggunakannya dalam masakan menggunakan haba / kepanasan yang tinggi. Minyak / lemak politaktepu (polyunsaturates) adalah yang paling teruk, kerana mereka lebih mudah rosak apabila memasak menggunakan haba yang tinggi, dan kebanyakan mereka juga diperoleh daripada tanaman GMO(1) dengan aplikasi racun perosak yang berluasa.
Jika anda tinggal di negara dimana sukar mendapatkan bekalan MKD, minyak seperti minyak zaitun dara “extra” adalah monotaktepu tinggi dengan antioksidan, tidak mudah memecahkan apabila digunakan dalam masakan. Sila perhatikan perkataan dara atau “virgin” pada label. Dara atau “virgin” pada label menunjukkan ia diproses tidak melibatkan penggunaan haba berbanding kaedah “expeller-pressed”.
Minyak terbaik untuk memasak sebenarnya dipanggil "lemak", yang hanya bermakna minyak yang kukuh. Ini adalah lemak tepu stabil haba, dan termasuk: minyak kelapa, minyak sawit (keseluruhan atau lelemak sawit berperingkat), mentega, lemak sapi, dan lemak babi. Adalah lebih baik untuk menjaga mereka di bawah titik asap, secara umumnya sekitar 350 darjah atau lebih. Pengecualian adalah lelemak sawit, yang mempunyai titik asap kira-kira 450 darjah, dan oleh itu adalah lemak yang terbaik untuk menggoreng.
Malangnya, kecuali mentega, anda jarang mendapati lemak tradisional ini di pasaran lagi, walaupun minyak kelapa mula kembali semula. Apabila industri makanan burger segera telah baru sahaja bermula, lemak sapi merupakan ramuan yang sangat biasa di gunakan untuk membuat kentang goreng. Ia masuk akal, kerana daging lembu diperlukan oleh pasaran burger yang semakin meningkat, penduduk akan mempunyai banyak bekalan lemak daging lembu sebagai produk sampingan.
Tetapi, seperti politik, minyak pemakanan mula mengambil bentuk dalam dasar pemakanan USDA, lemak tepu telah dianggap suatu yang amat menakutkan untuk kepentingan minyak politaktepu. Ia adalah kebetulan bahawa tanaman sumber minyak politaktepu datang dari ialah tanaman komersial Amerika Syarikat, dan di subsidi secara besar-besaran oleh kerajaan AS.
Industri lain yang mengaut keuntungn dari ketakutan lemak tepu adalah industri farmaseutikal. Tersilap mengaitkan lemak tepu ke tahap kolesterol tinggi dan penyakit jantung, industri farmaseutikal dapat meraih keuntungan luar biasa ke atas kolesterol dengan pengeluaran dadah menurunkan kolesterol. Lipitor adalah sejarah jualan terbaik dadah sepanjang masa, tanpa pesaing serius, hampir menyamai jualan semua ubat-ubatan farmaseutikal lain yang pernah dijual dalam tempoh paten. (Lebih banyak mitos mengenai kolesterol.)
Adakah Lemaktaktepu Punca Utama Penyakit Jantung Pada Zaman Moden?
Ironinya, apabila lebih banyak dan lebih banyak penyelidikan mula timbul oleh mereka yang tidak mempunyai kepentingan dalam tanaman komersial AS atau industri farmaseutikal, kita belajar bahawa hampir bertentangan dengan tepat apa yang telah dipelajari mengenai lemak dan minyak untuk 50 tahun yang lalu sebenarnya benar . Ini meningkatkan kepercayaan kita bahawa lemak tepu tradisional nenek moyang kita, yang tidak menyumbang kepada kadar yang sama penyakit jantung seperti masyarakat moden, iaitu punca kolesterol tinggi dan penyakit jantung. Tetapi yang sebenarnya, penyelidikan saintifik terus menghala ke arah yang bertentangan, iaitu kaedah pemprosesan baru “expeller-pressed” (RBD) bijirinlah yang menyebabkan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.
Dalam pada itu, industri minyak sayuran dan farmaseutikal terus membuat durian runtuh mengaut keuntungan dengan mengorbankan kesihatan Amerika, dan ia akan terus berbuat demikian sehingga seseorang melakukan penyelidikan mereka sendiri dan mengetahui fakta-fakta. Lemak tradisional adalah bahan penyediaan makanan yang terbaik, dan kerana lebih ramai orang belajar dan menuntut produk ini di pasaran, mudah-mudahan pembekal baru akan timbul untuk memenuhi permintaan. Kesihatan negara kita yang dipertaruhkan di sini, dan juga kesihatan banyak negara lain di seluruh dunia, yang telah mengikut contoh di Amerika, mengabaikan lemak tepu tradisional mereka sendiri untuk beralih kepada minyak / lemak lebih murah politaktepu yang boleh diperolehi mudah di pasaran.
Sumber: http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/629329/
Nota:
(1) Makanan GMO ialah makanan yang telah melalui proses pengubahsuaian terhadap sifat genetik mikro-organisma, tumbuhan, atau haiwan dengan memasukkan gen yang telah diubahsuai atau gen daripada jenis atau sepisis yang lain. Organisma yang diubahsuai genetik ini mugkin terdiri daripada mikro-organisma yang telah dicipta untuk digunakan sebagai bio-racun makhluk perosak atau biji benih yang diubah secara genetik bagi menghasilkan tanaman-tanaman yang kebal penyakit dan membesar dengan baik
No comments:
Post a Comment